Штампа

СТУДИЈСКА ПОСЕТА „ДЕЦА - ДЕЦИ“

Аутор Super User. Posted in NOVO

У среду 06. новембра 2019.године у оквиру ОПД пројекта ученици наше школе су били у студијској посети другарима из школа које су већ шест година у овом пројекту.

По четири ученика школског ОПД тима, у пратњи учитељица Данке Тешић и Љубице Милојчевић, посетили су школе „Чибуковачки партизани“ и „Светозар Марковић“ у Краљеву.

Ученици ОШ „Чибуковачки партизани“ представили су својим вршњацима како се пројекат „Образовање за права детета“ реализује у њиховој школи.  

Након обиласка школе и кратке презентације резултата пројекта и рада Ученичког парламента, организовали су за своје госте низ занимљивих активности. Кроз радионице су обрадили тему дискриминације, предрасуда и стереотипа и представили им значај толеранције и тимског рада.

Наше ученике су интересовале разне ситуације и појединости рада Ученичког парламена ,тако да су били мотивисани  да и у својој школи организују сличне активности и било им је занимљиво због тога што су имали прилику да у свему активно учествују.

У ОШ „Светозар Марковић“планиране радионице су се одвијале истовремено у различитим учионицама, а ученици су према склоностима изабрали у којим ће радионицама учествоватиРадионицу о недискриминацији планирала је и реализовала наставница Јелена Ђонић. Ученици су били изузетно активни и сарадљиви. Поред занимљивих примера и сазнања о дискриминацији, механизмима заштите и процедурама реаговања посебно им се допала употреба платформе www.surveymonkey.com на којој је наставница креирала евалуациони упитник радионице.

У ликовним радионицама са ученицима млађих разреда ученици су првобитно разговарали о правима детета са учитељицама Иваном Станишић и Јеленом Јовановић, а затим кроз симбол и знакпредстављали појединачна права. Радови су рађени на  различитим форматима, од хамера до минијатура, најразличитијим техникама што је допринело да дечја машта и слобода дођу до изражаја..

Чланови УП су уз подршку педагога Олге Дробњак припремили презентацију досадашњих активности у пројекту кроз призму партиципације ученика. Приказане су обуке и ученичке акције које су предстаљене углавном кроз слике и пропраћене кључним коментарима. Ученици су говорили на које све начине остварују у школи своје партиципативно право.

 

Активности су реализоване као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.