Штампа

НА СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА ПРЕДСТАВЉЕН ОПД ПРОЈЕКАТ У НАШОЈ ШКОЛИ

Аутор Super User. Posted in NOVO

Ове године и наша школа је постала део пројекта Образовање за права детета, који реализујемо у партнерству удружењем „Имам идеју“ из Краљева, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске. 20. новембар, светски дан деце, изабрали смо да овај пројекат представимо локалној заједници. Ове године тај датум имао је посебну симболику, јер се обележава 30 година од потписивања Конвенције о правима детета.

Презентација пројекта осмишљена је из два дела. У првом делу након поздрава директорке Јелене Стефановић, наши гости су имали прилику да погледају игроказ Дејана Алексића, на тему дечјих права у извођењу ученика шестог разреда. Родитељима, наставницима и гостима пројект је кроз презентацију до сада реализованих и у наредном периоду планираних активности, представила школски координатор пројекта Данка Тешић. Најављен је и филм на тему дискриминације који припрема УП парламент школе.

Други део презентације био је преко седам радионица које су истовремено реализовали представници УП и Вршњачког тима уз подршку наставика. Радионице су биле отворене и посетиоци су имали прилику да гостују на њима.

Обележавању Светског дана детета придружили су се и најмлађи ђаци.

У одељењу 12 радионицу о важности поштовања школских правила осмислиле су и одржале Ана Церовина и Наталија Чукановић, уз подршку учитељице Марице Пауновић. Насмејана лица првака говоре колико им је пријао овакав начин рада.

 

„Стоп насиљу“, назив је радионице коју су за 22 одељење осмислиле Дуња Ђурић и Дуња Влашковић. Симулација конфликтних ситуација и различите игре које захтевају сарадњу обележиле су њихову радионицу.

 

Кроз радионицу „Моја права“, коју су за одељење 31 припремили и водили другари   из УП: Анђела Бркушанин , Миа Павловић, Милован Јокић и Андрија Дакић, малишани су научили о важности поштовања дечјих права и последицама кршења туђих права. У групном раду илустровали су своја права на картицама.

 

   Сви ученици школе треба да буду обавештени о раду Ученичког парламента, о одлукама које доносе и треба да имају могућност да преко својих представника утичу на рад Парламента. Истовремено чланови тима у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, Константин Јаћимовић, Ксенија Пантовић и Михајло Чурлић у 61 иЈана Томовић, Јован Миловановић и Немања Видојевић у 62 су на занимљив начин представили другарима појам и начин функционисања Ученичког парламента. Ученици су били заинтересовани и активно су учествовали у дискусијама и радионицама. Овом приликом деци су подељени и флајери које су чланови УП осмислили и одштампали. Подршку у реализацији активности пружале су им наставнице Ана Крсмановић и Драгана Ђурић.

 

Радионице на тему „Дискриминација“ одржане су у 81 и 82. Ученици су добијали су задатке који су требали да их наведу на размишљање да ли је увек пожељно бити у хомогеним групама, да ли су различитости у једном друштву предност или мана, шта сустереотипи и до чега може доћи ако неки стереотипи постану опште прихваћени. Ученици су били веома активни, дошло је до размене и сукобљавања мишљења. Уз подршку наставница Марте Мамуле и Иване Стојаковић ове радионице реализовали су чланови УП: Страхиња Митровић, Милица Жерађанин, Новица Гајовић, Војин Гојковић, Даница Бањанац и Милица Милошевић.

 

Гости који су овог дана посетили школу изразили су своје одушевљење активностима које се у школи спроводе.

 

Ове активности које су део нашег акционог плана пропратиле су и локалне телевизије.

 

Активности су реализоване као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.