Штампа

СТУДИЈСКА ПОСЕТА „НАСТАВНИЦИ- НАСТАВНИЦИМА“

Аутор Super User. Posted in NOVO

У уторак, 29.10.2019. године,наставници наше школе посетили су ОШ „Чибуковачки партизани“ и ОШ „Светозар Марковић“ Краљево као вид хоризонталног учења у оквиру пројекта „Образовање за права детета“.

Посета је конципирана тако да су први део дана наши наставници били у посети ОШ „Чибуковачки партизани“. У уводном делу су имали прилику да се информишу и разговарају о пројектним активностима са директорком школе, Катарином Здравковић, која је и школски координатор, стручним сарадником Аном Милановић и наставницом енглеског језика Александром Славковић, које су део школског ОПД тима. Након тога, гости су присуствовали угледном часу у одељењу 2/3, посвећеном правима детета. Час су реализовале учитељица Борјанка Дебељак и наставница енглеског језика Александра Славковић. Након часа је одржана анализа и дискусија истог, где су колегинице које су држале час, уз подршку Андријане Чурлић, наставнице биологије, говориле о идејама, искуствима и изазовама при реализацији ОПД часова, као и ресурс пакету. Научене лекције из тог процеса су оцењене као драгоцено искуство и помоћ при реализацији ОПД пројекта.

Други сегмент студијске посете реализован је у ОШ „Светозар Марковић“. Школски педагог, Олга Дробњак, руководилац Ученичког парламента, са члановима УП припремила је презентацију досадашњих активности у пројекту кроз призму партиципације ученика. Поред обука и ученичких акција од 2013. године до данас које су представљене углавном кроз слике и пропраћене кључним коментарима, посебно су наглашене процедуре које обезбеђују висок ниво партиципације ученика у школи и кроз утврђене механизме осигуравају одређени степен квалитета рада установе, а уједно смањују, готово у потпуности, непрецизности, пропусте и  могуће манипулације које би допринеле смањењу степена остварености права детета у установи. Квалитетној дискусији усмереној на трансфер знања и искустава према новим колегама у пројекту, у великој мери допринели су и присутни ученици који су на делу показали шта значи живети партиципативно право.

Активности су реализоване као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.