Штампа

ШКОЛА ДАНАС

Аутор Super User. Posted in OFICIJELNA DOKUMENTA

      

Основна школа „Живан Маричић“ има дугу и богату традицију. Школа је настала из манастира Жича, где је још на почетку 13. века Свети Сава учио прве ђаке. Кроз векове је манастирско училиште делило судбину манастира, да би у 19. веку школа била први пут измештена ван манастира и пресељена на садашњу локацију.

 

У новије време школа је прерасла из скромне сеоске школе у репрезентативну васпитно-образовну установу, која предњачи у примени модерних образовних технологија и културним активностима широких размера.

 

Школа се истиче одличним условима за боравак и рад ученика, поседује светле, функционалне и савремено опремљене учионице и специјализоване кабинете. Школа поседује четири интерактивне табле, а свака учионица пројектор и лаптоп. У функцији је дигитални кабинет са 30 рачунара и таблета, а учесници смо пилот пројекта ,,2000 дигиталних учионица'' који се реализује у нашој школи. Од школске 2018/2019. године уведено је коришћење електронског дневника.

 

Резултати нашег рада су потврђени 2013. године, када смо у процесу екстерне евалуације од стране Школске управе Краљево вредновани највишом оценом за укупни рад. Једина смо основна школа у Рашком округу и једна од ретких у Србији која је добила највишу оцену за свој рад.

 

Основна школа „Живан Маричић“ истиче се квалитетом наставе, учења и васпитног рада. Тако су у години за нама ученици ове школе, поред запаженх резултата на општинским и окружним такмичењима из више предмета, учествовали на републичким такмичењима из немачког језика, физике и шаха. Такође су освајали прве награде на литерарним, ликовним и филмским конкурсима, како у граду, тако и на државном нивоу.

 

Захваљујући Меморандуму о разумевању и Споразуму потписаном у децембру 2015. између Централног одбора за школство у иностранству СР Немачке, Града Краљева и Основне школе „Живан Маричић“, ученици су добили могућност да после завршеног осмог разреда знање верификују полагањем испита за стицање језичке дипломе А1 и А2. Језичка диплома је призната у целом свету и представља основу за добијање дипломе Б1 по завршетку средњошколског образовања.

 

Поред бројних успеха на такмичењима, конкурсима и смотрама, ученици и наставници наше школе врло су активни на пољу креирања и реализације културних догађаја.

 

Издајемо школски часопис „Дечја радост“, збирке ученичких песама, школски летопис, публиковали смо монографију „Од манастирског училишта до савремене основне школе у Жичи“.

 

Организовали смо класичне и мултимедијалне приредбе у част Вука, Доситеја, Његоша, Змаја, Тесле и других великана. Радили смо мултимедијални сценски пројекат „Живот, снови, Црњански“.

 

Поводом 150 година од рођења Бранислава Нушића припремили смо и у Краљевачком позоришту премијерно извели позоришну представу „Госпођа министарка“.

 

Обележавајући јубилеј поводом 120 година од појављивања првог филма у Паризу, снимили смо играно-документарни филм „Миленијумска генерација“, у коме су ученици наше школе били глумци, наратори, техничка подршка и асистенти сниматеља.

 

Са екипом Образовног програма РТС-а реализовали смо две епизоде емисије „Под отвореним небом“, у којима смо промовисали град и околину. Емисија је више пута била емитована на програмима РТС-а.

 

Кроз музичко-сценску приредбу „Рачунајте на нас“ обрадили смо тему друштвених мрежа и савремених технологија, уз примерен едукативни део о социјалним изазовима.

 

За филм „Жички подвижници“ освојили смо прву награду публике на конкурсу који је организовало Друштво за академски развој из Београда.

   Монографија школе под називом ,,Од манастирског училишта до савремена основе школе у Жичи“ штампана је и објављена 2004.године.Ова илустрована монографија обухвата историјат образовања у Жичи, од раног средњег века до наших дана. Ово је изузетно вредно сведочанство о вишевековној традицији из које је настала Основна школа ,, Живан Маричић“.Бројним фотографијама ,аутентичним документима и писамим прилозима из различитих времена употпунили смо ово дело необичног формата и велике вредности .На промоцији, која је одржана у биоскопу Кварт 29.децембра 2005.године ,истакнуто је да ће захваљујући великом труду остати важан траг у времену ,који ће и будућим нараштајима осветљавати прошлост и давати смернице за будући рад .

 

   2011.године обновљени су братски односи између школе ,,Радо Робич“ из Лимбуша у Словенији.

 

   Школске 2012/2013.године наша школа је добила највиш оцену (4) на екстерној евалуацији за квалитет рада школе .Вредновано је седам области рада у школи.Поносни смо на рад и успехе наше школе које препознају и колеге из других школа из наше општине,па чак и из других градова.

 

   Школа је добитник Захвалнице за допринос промовисању образовања ,уметности и културе за 2016.годину Дипломе заслужне образовне установе града Краљева за 2017.годину,којује доделила Скупштина града Краљева.

 

 

Ученици другог разреда 2015.године припремили су позоришну представу „Здрава Болест“, са којом су на Републичкој смотри сценског учитељског стваралаштва у Лесковцу освојили два прва места у веома јакој конкуренцији позоришних представа из целе Србије.

 

Два наша кратка филма стигла су до финале фазе Међународног креативног и едукативног фестивала КРЕФ и конкуришу за награде. Први филм је образовног карактера и представља пример интегрисане наставе, носи назив „Хлеб“ и са израженом едукативношћу показује пут од зрна до трпезе. Други филм је представник школе и нашега града у конкуренцији „лип даб“ филмова. 2018.године наша школа је филмом „Вредни људи мога краја“ освјила прво место, као и Просветног оскара за изузетно филмско остварење. Филм приказује амбијентално учење ученика трећег разреда.

 

Школа има развијену међународну сарадњу, пре свега са братском школом „Радо Робич“ из Словеније и реализатор је многих међународних пројеката.

 

Ово су само неке од активности по којима је наша школа јединствена и препознатљива.

 

Можемо изразити задовољство тренутним степеном организације рада и професионалног деловања, али овде нећемо стати. Постављамо нове циљеве и трудимо се да држимо корак са савременим тенденцијама у образовању, како бисмо нашим ученицима пружили најквалитетније услове и најбољу припрему за даље школовање.

 

Поред образовања и стицања знања, инсистирамо на здравој атмосфери и позитивном окружењу у којем сазревају нове генерације.

 

Срећни и здрави људи не произилазе ни из чега. Они почињу свој пут као срећна и здрава деца, те стога истичемо да нам је жеља да у душе наших ђака преточимо поштење, част, искреност, љубав у свим њеним видовима. Зато ће наша школаи даље истрајавати на синтези традиционалног и модерног, како би наши ђаци што квалитетније усвајали нове садржаје и чували светлу баштину прошлих времена.                                          

 

Мисија наше школе је да подстичемо лични развој ученика и наставника; да развијамо свест и осетљивост за промене и отвореност за нове идеје; да развијемо свест о правима и одговорностима; да негујемо међусобно уважавање и разумевање и слободу изражавања. Желимо да будемо нашироко познати као школа која је савремено опремљена, са компетентним наставним кадром, школа која ће омогућити квалитетну наставу прилагођену способностима и интересовањима ученика, са тенденцијом развоја индивидуалних способности свих ученика.