Штампа

МОНОГРАФИЈА ЗА ПОНОС

Аутор Super User. Posted in OFICIJELNA DOKUMENTA

           

     Шта још нашу школу чини посебном? Усмена и писана сведочанства о њеном непрестаном развијању. За ову прилику бисмо издвојили само једно. То је луксузна монографија под називом ''Од манастирског училишта до савремене основне школе у Жичи''. Ово дело, које је штампано 2003. године, приказује на 570 страна у слици и речи рад школе и њен културни значај.

         Мр Славољуб Васојевић, аутор монографије, зналачки је одабирао архивску грађу и приказао на једном месту све најважније податке у вези са вишевековним развојем школства и школе у Жичи. После предговора проф. Бојане Маринковић, садашње директорке школе, нижу се једна за другом осам тематских целина, у којима се смењују као на филмској траци историјске чињенице, начин и време подизања школских зграда, велики труд и важна просветитељска улога просветних радника, сећања бивших ђака, појединости из свакодневног живота школе.

       Како написа проф. др Предраг Стојановић, један од рецензената ове књиге, интересантан је и начин на који је написана монографија: ''Заправо, ту се ради о мешавини више стилова: наративног, уметничког, новинарског и стила стручне студије''.

        Др Милан Матијевић, такође рецензент овог издања, истиче да је добро и што је на крају књиге дат списак признања која су ученици и наставници школе заслужили својим радом. 

          Најтоплије препоручујемо да прочитате ову пажљиво писану и богато илустровану монографију.